Egymást hazudtolták meg a Zuschlag-ügy vádlottai

Vágólapra másolva!
Csak részben ismerte el bűnösségét a bíróság előtt péntek délelőtt Kubatov Iván, a Zuschlag-ügy tizenkettedrendű vádlottja. A vád szerint hamis számlákat gyártó férfi nyilatkozatot olvasott fel a bíróság előtt, amiben szinte minden ellene felhozott vádat tagadott. Egyben megkérdőjelezte a beismerő vallomást tevő másodrendű vádlott, Lados István rá nézve is terhelő állításait.
Vágólapra másolva!

Kubatov Iván kihallgatásával folytatódott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper tárgyalása. A tizenkettedrendű vádlott nem kívánt vallomást tenni péntek délelőtt, és kérdésekre sem válaszolt, ellenben felolvasta nyilatkozatát. Kubatov közölte, hogy szembesítésen sem kíván részt venni. Ő volt az, aki a vád szerint tényleges tevékenységet nem végző, román kőművesek által alapított cégek nevében 15 hamis számlát állított ki, több mint 14 millió forint értékben.

Bűnösségét az ügyben Kubatov csak részben ismerte el, mint közölte, bűnszervezetről nem tud, és állítása szerint bűnpártolást sem követett el. A felolvasott nyilatkozata szerint akaratán kívül sodródott az eseménysorozatba, megtévesztették őt. Azt mondta, pályázati anyagot nem látott és nem nyújtott be, valamint nem tudta, hogy mire akarták használni a pályázati pénzeket. A magánokirat-hamisításban való részvételét annyiban ismerte el, hogy az általa készített dokumentumokat fénymásolták, így azok nem egyeztek az eredetiekkel. Megjegyezte, nem volt szüksége bűncselekményből származó haszonra.

Kubatov azt mondta 2006-ban ismerte meg Zuschlagot, akivel mindig társaságban találkozott. Szerinte hazugság, hogy tíz százalék plusz áfa részt kapott volna Zuschlagtól, azt pedig egyszerűen nem érti - közölte -, hogy egy korábban lehallgatott, Katus Ferenc harmadrendű vádlott és Zuschlag közötti telefonbeszélgetésben miért volt szó arról, hogy ő pénzt kapott Zuschlagtól. Azt is közölte, hogy nem tudott a telefonlehallgatásokról. Több vádlott társáról állította, hogy nem is ismeri őket.

Egyszer Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd, tizedrendű vádlott megkérte, hogy pótoljon utólag számlákat, mert eltűntek - szerepelt Kubatov nyilatkozatában. Ezt megtette, de mint közölte, ha tudja, hogy valóban bűnselekményekre kell a számla, akkor nem írta volna meg.

Kubatov felolvassa nyilatkozatát

Kubatov tagadta Lados István másodrendű vádlott állításait. Szerinte Zuschlag egykori titkára - aki részletes beismerő vallomást tett - az ügyészségi elvárásoknak akar megfelelni hazugságaival, és saját magát védi. Kubatov hosszasan bizonygatta a bíróság előtt, hogy Lados állításaiban milyen ellentmondások voltak. Lados erre úgy reagált, hogy a korábbi vallomását fenntartja. Szerinte személyesen is találkoztak Kubatovval, például a Hungaroringnél, ahol különféle papírokat adott át neki. Lados azt is elmondta, hogy ő őszintén megbánta amit tett, ezért vallott be mindent, szerinte azonban Kubatov pénteki mondatai nem őszinték.

Szente Zsolt reagálásában azt mondta, ő nem kérte Kubatovot számla kiállítására, és nem befolyásolta, hogy hamis tanúvallomást tegyen. Az ügyvéd fenntartotta korábbi vallomását.

"Átvertek, becsaptak"

Kubatovval ellentétben vallomást tett a bíróság előtt Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlott, aki a vád szerint szintén hamis számlákkal járult hozzá Zuschlagék bűncselekményeihez. 3D Brigád Zrt. és a VMI Capital Befektetési Kft. vezetője nem ismerte el bűnösségét, szerinte nem követett el csalást és hamis számlákat sem vitt a könyvelésbe. Vámosi azt állítja: a papírokon szereplő aláírását minden esetben hamisították.

Vámosi azt mondta, a többi vádlott közül csak Krausz Csaba ötödrendű vádlottal, korábbi újbudai szocialista önkormányzati képviselővel és Zuschlaggal került kapcsolatba, így lett az Együtt a 3. évezredért alapítvány tiszteletbeli elnöke is. Vallomása szerint nem készített és készíttetett pályázatot, így semmilyen csalást nem követett el. A bankszámláról soha nem vett fel pénzt, illetve nem indított utalásokat. A bíró kérdésre Vámosi elmondta, hogy kihallgatásai után mindig átadta Zuschlagnak a jegyzőkönyveket, mivel az elsőrendű vádlott erre megkérte.

A vádlott szerint őt megtévesztették, nevét pedig megbecstelenítették. Azt mondta, Krausz és Zuschlag átverték, becsapták őt és becsapták a bíróságot és az ügyészséget is. Hamis meghatalmazásokkal jártak el, és hamis az elnökségről lemondó nyilatkozata is. Vámosi azt állította, soha nem találkozott Ladossal, aki a fiktív számlákat készítette. Bejelentette azt is, hogy le kíván mondani a kirendelt védőről, és saját magát kívánja képviselni. A bíró azonban felhívta a figyelmét, hogy kötelező a védelem, és hozzátette: "szükség is lesz rá".

Vámosi vallomása

Vámositól 2003 elején Őri vette át az egyesület elnöki posztját - mondta a vádlott. Később Zuschlag értesítette, hogy nyomoznak az egyesülettel kap csolatban, de Vámosinak azt mondta, csak apró szabálytalanságok miatt. A vádlott azt mondta, azért sem írhatta alá a alá pályázatokat, mert azok benyújtásának idején egy bentlakásos "transzcendentiális, spirituális meditációs" tanfolyamon vett.

A bíróságon lejátszottak egy Vámosi és Zuschlag közt tavaly januárban folytatott telefonbeszélgetést. Ezen Zuschlag azt mondja Vámosinak, hogy szerinte már nem fogják újra kihallgatni vagy Krausszal szembesíteni. Zuschlag próbálta nyugtatni Vámosit, hogy nem bűncselekmény, amit csinált, ha meg is vádolják, akkor sem csalással, legfeljebb hanyag kezeléssel, amiért legfeljebb megrovást kaphat.

Vámosi és Zuschlag beszélgetése

Egy későbbi felvételen azonban már Krausz számol be Vámosinak arról, hogy házkutatást tartottak nála, majd februárban Zuschlag újságolta el neki, hogy az ügyészek "sokakat behívtak szerdára, nagy műsor lesz". A volt képviselő azt ajánlotta az akkor Amszterdamban tartózkodó Vámosinak, hogy nem szerdán kellene bemennie, de erről később még egyeztetnek.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.